Word je gelukkiger na een burn-out?

Je hoort weleens dat een burn-out een cadeautje is. Of dat je naderhand dus echt wel gelukkiger zal zijn dan er voor. Inmiddels is het ruim vier jaar geleden dat ik zelf een burn-out kreeg, en heb ik al weer twee jaar een eigen bedrijf. Tijd om de balans op te maken. Ben ik gelukkiger geworden na mijn burn-out?

Iedere persoon en burn-out is anders. Zit je niet lekker in je vel en maak je je zorgen? Doe je verhaal, bij familie of vrienden, je huisarts of een andere hulpverlener.

Time-out

Ik had zo’n beetje de leukste baan van de wereld en mijn werk was mijn hobby. Ik werkte graag en veel, in een omgeving met enthousiaste collega’s. Nog een extra klus erbij, plus het vervangen van een collega-directeur, en ik stortte in. Burn-out.

Vrij van verwachtingen

Na een tijd thuis en voorzichtig opbouwen op het werk realiseerde ik me dat ik dat werk niet meer wilde doen. Toen heb ik ontslag genomen, zodat ik vrij van mijn eigen verwachtingspatronen en die van mijn collega’s een nieuwe stap kon zetten.

Dromen en doen

Ik besloot om mijn hart te volgen en veel dichter bij en met mensen te gaan werken. Mijn missie om bij te dragen aan het geluk van mensen heb ik altijd gehad, maar daar kon ik in mijn oude baan niet meer zoveel mee. Ik deed een nieuwe opleiding en in tegenstelling tot mijn eerste studie was deze heel mensgericht: Coach Practitioner. Daarnaast startte ik een bedrijf in interieuradvies: een fijn thuis helpt ook om gelukkig te zijn. Een jaar later ben ik mijn praktijk in loopbaan en burn-out coaching gestart. Hierin richt ik me vooral op hoger opgeleiden in een inhoudelijk georiënteerde omgeving (technisch, wetenschap, financieel…).

Eigen baas

Het is zo fijn om weer zelf dingen te kunnen maken, bedenken en opzetten, in plaats van het vele coördineren en procesmatig bezig zijn dat in mijn vorige baan de overhand kreeg. Ook krijg ik veel energie van het oprecht geïnteresseerde contact dat ik nu in beide bedrijven met mensen heb. Ik werk volgens mijn eigen waarden en normen en heb als eigen baas mijn autonomie weer terug!

Wie ben ik?

Ik heb in die periode van ziek zijn hard aan mezelf gewerkt (ook met een fijne coach) en daar ben ik eigenlijk niet meer mee gestopt. Ik leef heel bewust, van wie ik ben, wat ik doe en wat ik wil, maar daardoor soms ook wat minder onbezonnen en onbezorgd dan ervoor. Dat is een voordeel en een nadeel.

Gelukkiger na een burn-out?

Sinds mijn burn-out blijf ik dichter bij mezelf, mijn waarden en mijn missie. Ik heb mezelf beter leren kennen, luister weer naar wat mijn lichaam en mijn gevoelens me willen vertellen en heb mijn sensitiviteit omarmd (nou ja, heel ver in ieder geval). Ik ben opener waardoor de ander dat vaak ook kan zijn, dat levert veel mooie gesprekken op.

Sinds die tijd ben ik ook makkelijker uit balans te brengen en helemaal onbezorgd is het leven niet meer. Iets waarvan ik niet had verwacht dat het mij zou overkomen, gebeurde toch. Waar ik mezelf eerst weleens een unstoppable powerwoman vond voelt dat nu anders. Hoewel ik het misschien nog steeds ben, maar dan op een andere manier 😉

Voor mijn burn-out was ik ook behoorlijk gelukkig. Dat is nu (gelukkig!) ook weer zo. Wel is er tegenwoordig minder voor nodig om gelukkig te zijn, ik kan het meer uit mezelf halen.

Cadeautje?

Mijn burn-out was geen cadeautje. Daarvoor was die periode te zwaar en zette het mijn leven teveel op zijn kop. Je kan er wel het beste uithalen en dát zijn dan alsnog cadeautjes. Voor mij geldt dat ik nu dichter bij mijn werkelijke zelf leef, en minder naar de verwachtingen van mezelf of anderen. Het leven voelt nu gezonder en meer eigen. En ik ben opnieuw gelukkig!

Wil je meer lezen?

Hier vind je meer blogs die te maken hebben met loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en stress/burn-out.

Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke ontwikkeling of loopbaan en ben je benieuwd hoe ik je daarbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

2 antwoorden op “Word je gelukkiger na een burn-out?”

  1. Top Sagitta. Openheid rond dit vraagstuk helpt enorm. In onze samenleving zou meer waardering kunnen komen voor een heftig leermoment als bijv. een burn-out. Feitelijk een moment in je leven om de balans op te maken en bij te sturen. Dichter bij wie je wil nu wil zijn. De essentie zoals ik die proef is wel dat heel veel arbeid “vervreemdend” werkt. Doen wat je past en wat je leuk vindt is een proces op zich. Je hebt een weg ingeslagen waar je nu gelukkig bent. Heel veel succes en wat ben je goed bezig.

    1. Hallo Paul, dank voor je reactie. Meer openheid zou inderdaad heel goed zijn. Inderdaad voor de waardering zoals jij die beschrijft, want het brengt mensen ook veel. Daarnaast voor degene die er nog middenin zit. Je voelt je dan vaak eenzamer dan nodig is, doordat er nog steeds relatief weinig over gesproken wordt. Ik ben blij dat ik hier nu een steentje aan kan bijdragen, net als mensen helpen op weg naar het werk dat ze het allerliefst doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *