Wat kun je doen als je collega een burn-out heeft?

Steeds meer mensen maken het mee. Je collega is ziek thuis, en nog iets later hoor je dat het om een burn-out gaat. Er gaat vast van alles door je hoofd: “Wat erg voor die collega! Hoe moet dat nu verder met ons team? Als het hem/haar kan overkomen, dan mij misschien ook….” En misschien vraag je je af of je het had kunnen zien aankomen en of je iets had moeten doen (iets meer daarover in deze blog). Maar vooral: “Wat kun je doen om jouw collega te helpen in deze lastige periode?” Die vraag hoor ik vaak voorbij komen, en daarom deel ik graag mijn tips over wat je kunt doen als je collega een burn-out heeft.

Iedere persoon is anders en iedere burn-out (of overspannenheid) ook. Deze tips werken heel vaak goed, maar soms ligt dat anders. Kijk en luister daarom altijd goed naar je collega en vraag bij twijfel wat diegene prettig vindt (check eventueel bij diens partner of een collega die dichterbij staat).

De eerste periode

Je wilt het graag goed doen, maar je bent ook onbekend met burn-out. Wat betekent het echt, hoe voelt je collega zich nu en wat kan hij of zij nu wel of niet? Superlastig, waardoor je soms denkt dat je het beste niks kunt doen. Dat is in ieder geval veilig. Maar niks doen is meestal niet waar je je collega het meest mee helpt. Het is beter om wel iets te laten horen, hoe klein ook. En in het begin juist beter iets kleins. Voor je collega met burn-out is het allemaal al overweldigend genoeg, terwijl de energie zo’n beetje op een dieptepunt is.

Klein maar fijn!

Voor je collega met burn-out is het fijn om te weten dat hij (of zij) er nog bij hoort. Een ouderwets papieren kaartje van de afdeling (de mail staat meestal uit) of van jullie lunchgroepje werkt goed. En misschien kun je iets later eentje van jezelf sturen? Een bloemetje bezorgen kan ook, net als een kleinigheidje zoals thee, chocolade of een tijdschrift. Niet te groot, niet te ingewikkeld, juist behapbaar als je je echt rot voelt.

Wellicht kan iemand van jullie afdeling of de HR-manager als veilige vaste contactpersoon optreden? Deze kan dan wat vaker bellen of langsgaan. Deze persoon kan ook fungeren als een soort portier en sommige dingen (werkvragen en goedbedoeld maar nog iets te vroeg bezoek) even tegenhouden.

Al deze dingen helpen ook om een lijntje met het werk te houden zodat de drempel om later een kop koffie te komen drinken en nog iets later weer te starten met werk niet onnodig hoog wordt.

Het duurt al even, wat doe ik nu?

Herstel van een burn-out duurt soms best lang en is hard werken. Het is fijn als je collega ook na de eerste weken merkt dat hij (of zij) niet vergeten is. Nog een kaartje sturen is eigenlijk altijd fijn, maar misschien is je collega inmiddels wel zover dat een telefoontje of bezoek aan huis kan. Zo’n bezoekje hoeft niet lang te duren, drie kwartier of een uurtje ofzo. Vraag gewoon of je collega dat zou willen, eventueel via jullie contactpersoon.

Nog iets later kan een van de collega’s die dichtbij staat misschien een keer afspreken in de kantine of voor een wandelrondje bij jullie werk. Zo hou je de drempel laag (maar te vroeg hierover beginnen werkt ook niet). En waar praat je over? Misschien even over het ziek zijn of hoe het nu gaat, daarna gewoon over de spreekwoordelijke koetjes en kalfjes. Volledig bijgepraat worden over het werk vinden sommigen fijn maar is voor de meesten te veel van het goede.

Fijn, je collega is er weer!

En dan komt je collega weer wat uren per week werken. Hierbij is het belangrijkste om je te realiseren dat iemand nog niet beter is en dat re-integratie er is om verder te herstellen. Een welkom-terug gevoel doet nu veel goed. Een werkplek die klaarstaat, toegangscodes die nog werken, een collega die hem of haar opvangt. Het lijkt overbodig om te noemen, maar dat gaat nogal eens mis.

En hoewel je collega weer meer energie heeft kost ‘een praatje maken’ vaak nog veel energie. Drie praatjes achter elkaar met collega’s die je lang niet hebt gezien is daarmee een hele klus. Even je hoofd om de hoek steken en zeggen dat je het fijn vindt dat diegene er weer is, is een mooie oplossing. Zeg desnoods dat je een uitgebreider praatje wel bewaart voor over een tijdje of als diegene er zelf voor naar je toekomt. Vind je het lastig in te schatten? Stuur een welkom terug mailtje. Want ook al is het goed bedoeld, het gevoel van niet gezien worden is helemaal niet fijn.

Kun je er nu weer met je vragen terecht?

Met zijn of haar leidinggevende heeft je collega (als het goed is) taken afgesproken die passen bij opbouw. Daar horen meestal geen ad hoc klussen bij, hoewel iemand dat juist wel prettig kan vinden (iets opzoeken of voorbereiden). Even checken dus of je werkvragen welkom zijn.

Werk je samen binnen een project, vraag dan gerust of er iets is wat je collega nodig heeft nu. Wat is passend, wat werkt goed?

Daarna?

In een geleidelijk traject bouwt je collega zijn of haar uren weer op en ook de complexiteit van het werk. Dat gaat met ups en downs, en goede en slechte dagen. Je zult merken dat die persoon steeds meer ‘de oude’ wordt. En tegelijk zijn er ook dingen veranderd. Dat is goed, want om een volgende burn-out te voorkomen moeten er ook dingen veranderen in het denken en doen van die persoon, en in de omgeving. Steun je collega hierbij, ook al is het misschien even wennen. En misschien kun je er zelf ook wel iets van leren?

Ben je een leidinggevende?

Deze blog is vooral gericht op collega’s onderling. Als leidinggevende zijn er meer dingen die je kunt doen om te zorgen voor een zo goed en duurzaam mogelijk herstel van een medewerker met burn-out. Speelt dit in jouw team en wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.

Wil je meer lezen?

Hier vind je meer blogs met inzichten, tips en ervaringsverhalen. Natuurlijk vind ik het ook leuk als je me volgt op LinkedIn!

Kom je er alleen niet uit?

Heb je een specifieke vraag over jouw effectiviteit, persoonlijke ontwikkeling of loopbaan? Heb je last van stressklachten of een (bijna) burn-out? En ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

Foto Wat kun je doen als je collega een burn-out heeft?: Adrien Olichon via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *