Coaching

Werkwijze

Jouw vraag en doel zijn het uitgangspunt van de coaching gesprekken. Als je dit niet helemaal helder hebt, komt dat eerst aan bod. In een traject werken we vaak via twee lijnen: zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling aan de ene kant en daarnaast het aanleren van vaardigheden voor het vergroten van je persoonlijke effectiviteit.

Door praten, denken en voelen (jij) en doorvragen, spiegelen en soms ook confronteren (ik) wordt je zelfinzicht vergroot. Wie ben je, wat kun je en wat vind je belangrijk? Welke gedachten staan je hierbij in de weg? Je gevoel geeft vaak raad, hoe ga jij daarmee om?
Als je beter weet wie je echt bent en wat je drijfveren zijn, en wellicht de ondermijnende stemmetjes in je hoofd wat minder hard kunt laten roepen, wordt het zoveel makkelijker om je dromen waar te maken. Vol lef, zichtbaarheid, zelfvertrouwen én eigenheid!

Voor het vergroten van je persoonlijke effectiviteit leer én oefen je nieuwe vaardigheden. Ik reik je technieken en methodes aan die je kunt gaan gebruiken in je werk en in je privéleven, bijvoorbeeld om beter te communiceren of meer regie uit te oefenen.

In de gesprekken combineer ik methodieken uit coaching (waaronder NLP, RET, omgaan met overtuigingen) en mindfulness (zoals omgaan met gedachten, gevoelens en signalen van je lichaam) met management- en leiderschapstheorieën. Daarnaast maak ik gebruik van oefeningen en vragenlijsten en regelmatig ga je thuis verder met een oefening of korte opdracht.

Wie gingen je voor?

De mensen die ik begeleid zijn vaak hoger opgeleiden en technici (Bachelor, BA/BSc, MA/MSc, PhD). Ze zijn onder andere actief als ontwerpers, onderzoekers, projectleiders of managers binnen hightech, (chemische) industrie, R&D, ICT, (semi-)overheid, universiteit of hun eigen bedrijf. Ik werk regelmatig met expats, zowel Nederlanders in het buitenland als internationals in Nederland.

Testimonials van klanten vind je hier.

Vraagstukken en onderwerpen waar ik je bij kan helpen

– Soms glipt het door je vingers. Hoe krijg je weer regie over je loopbaan, leven of werk-privé balans?
– Hoe bepaal je, en houd je jouw eigen koers in de veeleisende academische wereld?
– Van specialist naar manager/teamleider/projectleider, hoe doe je dat? Wat heb je nodig?
– Hoe word je zichtbaarder op je werk? Hoe kun je meer leiderschap laten zien?
– Je hebt last van een (dreigende) burn-out of overspannenheid, wat kun je doen om te herstellen?
– Je bent (of gaat) weer aan het werk na een burn-out of overspannenheid, hoe voorkom je dat je opnieuw opgebrand of oververmoeid raakt?
– Hoe kun je beter omgaan met de werkdruk en met stress?
– Je bent niet gelukkig met je werk. Welke functie past wél goed bij je?
– Wat ga je voor werk doen na je promotie-traject/PhD/postdoc? Wil je binnen of buiten de universiteit aan de slag?
– Misschien wil je voor jezelf beginnen: een eigen bedrijf, is dat wat voor jou?
– Wat is een goede sollicitatie-strategie voor jou?

Loop jij rond met een van deze vragen of gedachten? En kom je er alleen niet uit? Ik kan jou helpen bij het realiseren van je doelen en gewenste verandering.

Loopbaancoaching

Als (loopbaan)coach ondersteun ik je op een professionele manier in de ontwikkeling van jezelf en van je loopbaan. Hierbij sta jijzelf voorop: het gaat het om jou als persoon en jouw persoonlijke ontwikkeling.
Hoewel elke persoon en elk coaching traject anders zijn, zie je vaak dat het gaat om een van de volgende thema’s:
– Wat kan ik doen om te zorgen voor persoonlijke groei?
– Hoe ontwikkel ik me zodat ik meer uit mijn huidige functie kan halen?
– Hoe krijg ik meer grip op mijn werk en loopbaan?
– Twijfels: Wil ik hier blijven of toch een andere baan?
– Ik wil ander werk, maar wat en hoe?

Als coach help ik je op weg naar werk dat je het allerliefste doet en waarin je het beste tot je recht komt. Waar je energie van krijgt in plaats van dat het je energie kost, doordat je kwaliteiten en kernwaarden aansluiten bij de functie én de organisatie.
Dat kan door nieuwe vaardigheden aan te leren, je huidige werk anders vorm te geven, of op zoek te gaan naar iets nieuws. Wanneer nodig kijken we naar de dingen die je hierbij tegenhouden.

Ik geloof dat er voor iedereen een baan is waar je gelukkig van wordt. Van binnen naar buiten werken is mijn manier om te zorgen dat je erachter komt welke dat voor jou is en om daar ook echt te komen!

Burn-out coaching

Bij een (dreigende) burn-out, maar ook overspannenheid of surmenage, kan ik je helpen om stap voor stap weer regie over je leven te krijgen. Belangrijke onderwerpen bij burn-out begeleiding zijn:
– Verwerken en accepteren van je ziek zijn
– Het krijgen van nieuwe energie en je reserves weer aanvullen
– Reflectie op je burn-out (of overspannen) raken. Wat was jouw aandeel, en wat van het bedrijf?
– Werken aan de dingen waar je zelf invloed op hebt
– Omgaan met emoties en herkennen van (lichamelijke) signalen
– Re-integratie


“Ik heb een hele leuke baan, geen twijfel over mogelijk. Maar ik wilde meer uit mezelf halen om mijn functie nog beter in te vullen en daarbij heeft Sagitta mij uiteindelijk gecoacht. Ik vond het frustrerend om onzeker te blijven over mijn eigen vaardigheden, maar dacht tegelijkertijd: hoe kan praten helpen bij iets wat je moet doen? En snapt zo’n coach wel waar het om gaat?
Door verschillende oefeningen hebben we gekeken wat mij weerhield om in bepaalde situaties daadkrachtiger te acteren. Die inzichten waren soms confronterend, maar het gaf wel opluchting. Nu ik weet waar het door komt, wordt het makkelijker om dat wat nodig is ook daadwerkelijk te doen. Een eigen motto herinnert me hier dagelijks aan.”

Elisa, ingenieur

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt. Neem contact op als je een gesprek wilt plannen. Koffie en thee staan voor je klaar en natuurlijk is een gesprek via Skype ook mogelijk!

Veiligheid en vertrouwelijkheid

Een veilige setting is belangrijk voor een goed resultaat van de coaching en staat voorop. Er moet een klik zijn tussen coach en coachee zodat je volledig jezelf kunt zijn. Daarom houd ik altijd eerst een (telefonisch) kennismakingsgesprek. Zo kun jij kijken of je die klik voelt.
Daarnaast is jouw verhaal veilig bij mij: ik breng nooit naar buiten wat je mij vertelt, tenzij je daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

Tenslotte

sagitta peters loopbaancoaching burnout coaching, coaching voor hoger opgeleiden, academici, universiteit, promovendi, technici, ingenieurs, engineers, academic staff, phd students, postdocsIk werk volgens de richtlijnen voor coaches, zoals ze ook staan in de Internationale Ethische Code voor coaches en mentors van de EMCC/NOBCO. De beroepsopleiding tot Coach Practitioner heb ik gevolgd bij een EMCC-NOBCO Practitioner en Post-HBO geaccrediteerde organisatie. Om me te blijven ontwikkelen als persoon en als coach volg ik zelf regelmatig trainingen en coaching. Daarnaast lees ik veel over relevante thema’s en neem ik deel aan een intervisie groep.