Leestip – De kracht van kwetsbaarheid

Een heerlijk boek vol mooie inzichten, als je even de tijd en rust hebt om er voor te gaan zitten. Ideaal dus voor dagen zoals deze, want terwijl ik dit schrijf zitten we in de warmste zomer sinds tijden. Een regenachtige dag met een kop thee op de bank zou trouwens ook heel goed passen 😉 Er is ook een TED talk, linkje staat onderaan!

De kracht van kwetsbaarheid
Heb de moed niet perfect te willen zijn
Brené Brown

Waarom dit boek lezen?

Bijna iedereen worstelt zo nu en dan met vragen als hoe om te gaan met verwachtingen van jezelf en anderen, meer en meer willen (salaris, groter huis, kleren) en de angst om knopen door te hakken en stappen te zetten. Ook ik.
Deze New York Times-bestseller koppelt perfectionisme, schaamte en kwetsbaarheid aan elkaar. Dat maakt dat deze onderwerpen beter op hun plek vallen. Ik begrijp nu meer van de automatische patronen in mijn hoofd (mijn overtuigingen). Van hoe ze telkens weer hun zegje doen en mij een richting op sturen die ik diep in mijn hart misschien niet wil. Daardoor moedigt het me aan er weer eens bewust mee aan de slag te gaan.
Herkende je je in de vragen bovenaan deze alinea? Dan denk ik dat jij ook veel aan dit boek kan hebben.

Genoeg

Brené Brown verbindt schaamte met onze gedachtes van ‘nooit genoeg’: dat we nooit genoeg zijn (het kan altijd beter, liever, slimmer, mooier etc), niet genoeg hebben (spullen, geld, macht, geluk) en het niet goed genoeg doen. Alleen als je die schaamte loslaat lukt het je om je kwetsbaar op te stellen en in meer verbinding met anderen te leven en menselijkheid op veel meer gebieden te omarmen. Dingen die meer voor je geluk betekenen dan een groter huis of een snellere auto (lees daarover bijvoorbeeld ‘Op naar geluk: de psychologie van een fijn leven’, geschreven door Ap Dijksterhuis).
Brené Brown geeft in dit boek ook veel voorbeelden van en manieren waarop je kan werken aan het vergroten van je eigenwaarde, het stellen van grenzen (in plaats van wedijveren) en het je openstellen voor anderen en het nemen van kleine en grotere risico’s.

TED The power of vulnerabilty

Ben je benieuwd, maar past een boek lezen niet zo goed bij je? Kijk dan de TED talk van Brené Brown: The power of vulnerability. Ook omdat je alleen aan een ander kan geven wat je aan jezelf kan geven…

“Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van jezelf desondanks helemaal geven.”

Wil je meer van mij lezen?

Hier vind je meer blogs die te maken hebben met leuk en bewust leven, persoonlijke ontwikkeling en werk.

Coaching

Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke ontwikkeling of loopbaan en ben je benieuwd hoe ik je daarbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Het geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan en wellicht ook al nieuwe inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *