Leestip – Welke kleur heeft jouw parachute?

Warme zomerdagen = leesdagen! En na een paar mwah-exemplaren is Welke kleur heeft jouw parachute? er weer eentje die ik graag deel. Een lekker dik boek vol informatie en oefeningen voor zelfonderzoek en reflectie, dat jaarlijks wordt bijgewerkt en wordt aangepast aan de Nederlandse situatie. Een aanrader voor iedereen die nu werk zoekt of zich wil voorbereiden op een volgende stap in zijn of haar carrière.

Welke kleur heeft jouw parachute?
Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners
Richard N. Bolles
(ik las de 2013/2014 editie uit de bibliotheek en bestelde daarna de 2018 uitgave)

Waarom dit boek lezen?

Omdat zeker tien miljoen mensen je wereldwijd voorgingen? Misschien, maar vooral omdat het een boek is dat werk zoeken ziet als een proces dat begint bij goed weten wat je zélf wilt in plaats van vacatures zoeken. Want als je weet wat je zelf wilt (en kunt), dan draag je dat met zoveel enthousiasme en goed onderbouwd uit, dat een baan vinden veel makkelijker wordt. Een filosofie waar ik me erg in kan vinden.
Daarnaast heeft het boek ook aandacht voor de lastige dingen waar je tegenaan loopt als je zonder werk zit of je baan moet verlaten. Hoe ga je om met je emoties en hoe hou je hoop?

Stappenplan

Dick Bolles beschrijft in Welke kleur heeft jouw parachute? een stappenplan waarin je erachter komt hoe de arbeidsmarkt tegenwoordig werkt, wat je écht wilt en vervolgens hoe je dit ook kan krijgen, eindigend bij salarisonderhandelingen. Je kunt het boek van voor naar achter lezen, maar ook beginnen met de onderwerpen waar je het meeste vragen bij hebt.
Ik vind het heel inzichtelijk dat hij niet alleen vertelt wat werkt, maar ook uitlegt waarom andere dingen niet werken.

Bloemschema – inzicht in wie je bent

Behalve dat het zoeken van werk een onzekere en moeilijke periode kan zijn, is het ook een tijd die je kunt gebruiken om weer eens goed te kijken naar wie je eigenlijk bent, wat je doet en hoe je wil dat jouw leven eruit ziet? En vervolgens een baan te zoeken die goed past bij jouw gewenste plaatje. Dick Bolles neemt je in een duidelijk proces mee in een uitgebreide methode die je kan gebruiken voor zelfonderzoek. Ieder thema vormt een bloemblad, en het geheel wordt dus een bloemschema. Onderwerpen hierbinnen zijn onder meer je favoriete kennis- en interessegebieden, de mensen met wie je het liefste werkt, favoriete werkomstandigheden en je doel/missie in het leven.

Hulp nodig?

Kom je er ondanks het boek niet alleen uit? Dan help ik je graag! Op mijn site vind je meer over mijn werkwijze en lees je wat eerdere cliënten vonden van mijn begeleiding. Je kunt hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen, de koffie en thee staan voor je klaar!

En hier vind je meer blogs die te maken hebben met leuk en bewust leven, persoonlijke ontwikkeling en werk.

Eén antwoord op “Leestip – Welke kleur heeft jouw parachute?”

  1. It is really a nice and helpful piece of info. Im glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *