Acht ideeën voor goede voornemens op het werk

Met het eind van het jaar in zicht komt voor veel mensen een tijd van reflectie. En daarmee ook het moment om na te denken over de dingen die je komend jaar anders wilt doen. In het jaar 2020 veranderde voor bijna iedereen de manier van werken en dwong daarmee tot veranderen. Hoe heb jij dat ervaren? En wat zou je komend jaar zélf graag anders willen doen of zien? In dit korte artikel geef ik acht ideeën voor goede voornemens op het werk.

Social talk

Dit is wellicht een open deur, maar ik hoor zoveel mensen die hier tegenaan lopen: Met strak geplande agenda’s en back-to-back online meetings en veelal zonder de ontmoetingen bij de koffieautomaat valt ‘gewoon een praatje maken’ vaak weg. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat veel mensen ook werken voor de sociale contacten die de baan met zich meebrengt. Daarnaast zorgt zo’n koffiepraatje ervoor dat jij of je collega’s je hart kunnen luchten, en kom je zo regelmatig tot de beste inhoudelijke ideeën! Daarom: komend jaar misschien meer tijd maken voor social talk op het werk? Kwartiertje koffie plannen, een lunch, of wellicht af en toe een 1,5 m wandeling met iemand die in de buurt woont?

Pauzes nemen

Online meetings zijn vaak intensief. En ongestoord werken op je thuiskantoor is lekker effectief. Maar daarmee kost het vaak ook meer energie. Een pauze op zijn tijd doet dan wonderen en houdt je stress levels lager. Even rondlopen doet je spieren deugd. Wellicht ook iets om een goed voornemen van te maken?

Vaker nee zeggen

Heb je teveel werk, of weet iedereen jou altijd te vinden voor klusjes die eigenlijk niet in jouw werkpakket thuishoren? Zeg dan vaker nee. Vind je dat lastig om te doen? In deze blog vertel ik hoe je makkelijker en vaker nee kunt zeggen.

Vaker ja zeggen

In tegenspraak met de vorige? Wat mij betreft niet. Dit ja zeggen gaat om dingen die je zelf graag zou willen doen. Nieuwe projecten, nieuwe mensen ontmoeten en wellicht op andere manieren buiten je eigen comfort zone gaan. Misschien een beetje spannend, maar kies vooral bewust voor die dingen die jouw werk leuker maken.

Een goed gesprek met je leidinggevende

Als je weet hoe je jouw werk of takenpakket graag ziet veranderen is een van de beste manieren om dat voor elkaar te krijgen vaak het gewoon te bespreken met je leidinggevende. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Kansen spotten

Zeker nu veel mensen meer vanuit huis werken is het makkelijk om je te focussen op je eigen werk. Daarmee verlies je vaak wel het bredere perspectief waarbinnen je je werk doet. Wat gebeurt er verder eigenlijk binnen de groep, afdeling, of het bedrijf? Herken je dit? Dan kan een goed voornemen zijn om bewuster bezig te zijn met het grote plaatje. Als je af en toe tijd maakt om de bedrijfsstrategie of organisatieplannen te lezen, eens te vragen naar de toekomstplannen bij je manager, of eens een praatje te maken met iemand in een andere afdeling (van science naar meer business-gericht bijvoorbeeld) kom je vaak veel te weten. En zo wordt het makkelijker om kansen te herkennen en hier later op te spelen als er eentje voorbij komt die past bij jouw ambities!

Een training of opleiding doen

Jezelf professioneel blijven ontwikkelen wordt steeds belangrijker in de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Wat zou jij willen doen? In veel organisaties is een standaard trainings- en opleidingsaanbod. Zit hier iets voor je bij? Of zou je graag een training volgen “buiten de deur”? Vaak is hier gewoon budget voor, ook al wordt dat niet altijd even transparant gecommuniceerd. Vraag eens naar het beleid en het aanbod, bijvoorbeeld bij Human Resources/Personeelszaken.

Meer focus aanbrengen in je werk

Druk druk druk, en werken in de waan van de dag. Eerst je mail, dan de meetings, of eerst de meetings en dan de mail, en wacht, wanneer ga je aan de slag met je grotere projecten? Wat wilde je ook alweer echt doen deze periode? Een makkelijke manier om meer focus te krijgen in je werk is de 3-doelen methode. Je kiest eerst drie doelen voor het jaar, vervolgens drie voor het komende kwartaal, en dat werk je uit voor de maand, week en wellicht zelfs de dag. Maak iedere week aan het begin of aan het eind een kwartiertje vrij hiervoor. Dikke kans dat je die tijd ook nog eens terug verdient doordat je effectiever aan de slag kan.

Dit waren mijn acht ideeën voor goede voornemens op het werk voor komend jaar. Wat zou jij graag willen doen of veranderen?

EXTRA: Beter slapen

Zou je dit nieuwe jaar ook beter willen gaan slapen? Hier lees je er meer over en staan de belangrijkste slaaptips op een rijtje!

Wil je meer lezen?

Hier vind je meer blogs met inzichten, tips en ervaringsverhalen. Natuurlijk vind ik het ook leuk als je me volgt op LinkedIn!

Kom je er alleen niet uit?

Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke ontwikkeling of (toekomstige) loopbaan? Of heb je last van stressklachten of een (bijna) burn-out? Ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

Foto Acht ideeën voor goede voornemens op het werk: Niklas Weiss via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *