Als je een grote carrièrestap overweegt – succesfactoren om tot een goede beslissing te komen

Eens in de zoveel tijd maak je iets mee waardoor je leven flink op zijn kop wordt gezet. Of je hebt jezelf nog beter leren kennen door, nou ja, gewoon het leven te leven. Daardoor kan het zijn dat je huidige baan niet meer zo goed bij je past. Het wordt tijd voor een carrièrestap, opzij of omhoog in dezelfde branche bijvoorbeeld, of misschien wel een carrièreswitch waarbij je iets totaal anders gaat doen.

Maar hoe pak je dat aan? Ik deel graag mijn kennis en ervaring met je om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je het proces goed kunt aanpakken. En in deze blog lees je meer over de vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het proces.

Huisje, boompje, storm?

Studeren, samenwonen, kinderen krijgen, scheiden, lichamelijk of psychisch ziek zijn, het verlies van een dierbare, of gewoon het ingaan van een nieuwe levensfase (bijvoorbeeld van jonge hond naar volwassene)… Sommige dingen zijn leuk, anderen juist heel verdrietig, maar het heeft allemaal een grote impact op je. Daardoor kom je vaak anders in het leven te staan.

Je gaat andere dingen belangrijk vinden en ontdekt misschien wel nieuwe kanten van jezelf. Allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je huidige baan niet meer zo goed bij je past. Maar wat voor baan dan wel?

Tel daarbij op dat je waarschijnlijk langer aan het werk bent dan eerdere generaties (door de stijgende pensioenleeftijd) en dat je dit het liefste in leuke baan blijft doen: het belang van loopbaanonderhoud is groot.

Verwacht niet dat anderen het voor je doen

Stel: jouw bedrijf heeft de beste personeelsafdeling en je kunt lezen en schrijven met jouw HR functionaris. Dan wijzen ze je er wellicht op dat je niet meer zo gelukkig lijkt met je werk en het tijd is voor ontwikkeling. Of: je hebt een manager die supersterke jaargesprekken voert, inclusief ontwikkelpotentieel en eerlijke feedback die twee kanten op gaat. Zelfs in die gevallen moet je het zware werk (wat wil ik écht, wat is belangrijk voor mij) helemaal zelf doen.

En in alle andere gevallen, als je op dit vlak net iets minder geluk hebt met je HR afdeling of baas, dan zeker. Het is aan jou om te bepalen wanneer het moment daar is om je te gaan oriënteren, om uit te zoeken wat je wilt, en waar jij het gelukkigst van wordt. Jij kent jezelf het beste.

(In)werktijd

Erachter komen wat voor baan bij je past kost tijd. Onderzoek, reflectie en het wachten op bijvoorbeeld afspraken. Probeer hier dus ook echt tijd voor vrij te maken. Zelf zie ik hier twee soorten tijd: werktijd en inwerktijd.

Je hebt regelmatig een paar uur nodig om er echt voor te gaan zitten (werktijd). Nadenken, misschien een testje doen, dingen uitzoeken, mailtjes sturen, aan dit soort dingen kun je denken. Daarnaast heb je tijd nodig om je onbewuste zijn werk te laten doen, door er spreekwoordelijk een paar nachten over te slapen (inwerktijd). Dat onbewuste speelt namelijk een heel belangrijke rol bij het nemen van beslissingen. Meer over de kracht van het onbewuste lees je bijvoorbeeld in Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis.

Profiteer van je projectmanagement skills

Het werken aan de voorbereiding van een grote carrièrestap is best complex. Je hebt wellicht meerdere functies op het oog, verschillende bedrijven, vragen die je nog wilt stellen, en lijstjes met dingen die je wel of juist niet wilt of kunt doen. En voordat je het weet ben je iets heel belangrijks vergeten. Met een boekje of digitaal document waarin je alles bijhoudt, met doelen en to do’s, breng je hier structuur in aan.

Die projectmatige aanpak heeft nog een tweede voordeel. Voor mij werd het hele proces van heroriëntatie zo een stuk hanteerbaarder. De vraag ‘wat nu’, die eerst zo overweldigend was, bleef hetzelfde natuurlijk, maar ik kon hem zo beter opdelen in vragen waar ik wel mee aan de slag kon. En stukje bij beetje kon ik ook de grote vraag ‘wat nu’ steeds beter beantwoorden.

Verwacht niet dat anderen het voor je doen, maar vraag wel hulp

Ook al moet je het echte werk zelf doen en is het belangrijk om zelf aan het roer te staan bij dit proces, je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, je kunt de hulp van anderen heel goed gebruiken bij het bepalen van je volgende carrièrestap. Je partner, vrienden, familie, ze kunnen je helpen bij (zelf)reflectie, en hebben samen een groter netwerk dan jij alleen. Je kunt ook vragen om concrete feedback, of ze loopbaan ideeën hebben die passen bij je wensenlijstje voor deze carrièrestap of gewoon om een steuntje in je rug of een arm om je schouder. Binnen je netwerk zijn vast ook mensen die meer willen vertellen over hun werk of je in contact kunnen brengen met de relevante personen binnen hun organisatie.

Wat zegt je onderbuik?

Veel van de lezers van mijn blogs zijn vrij rationeel ingesteld en analytisch sterk (jij ook?). Ze hebben vaak als uitdaging om ook naar hun emoties en gevoel (fysiek) te blijven luisteren. Het klinkt soms wat vaag, luisteren naar je onderbuikgevoel (fysiek) en je hart (emoties). Maar net als je onbewuste leveren ze nog een schat aan informatie naast alles wat je met je verstand kan beredeneren.

En dan?

Door zelf de regie te nemen, tijd uit te trekken voor het proces, te luisteren naar je hoofd en je hart, en regelmatig hulp te vragen heb je al een aantal succesfactoren bij elkaar. Volgende week deel ik een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen welke functies bij je passen.

Wat zijn jouw ervaringen bij het maken van een carrièrestap? Of heb je nog vragen? Let me know!!

Wil je meer lezen?

Hier vind je meer blogs met inzichten, tips en ervaringsverhalen.

Heb je een vraag over jouw persoonlijke ontwikkeling of loopbaan, of heb je last van stressklachten of een burn-out? En ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *