Coaching in Corona-tijd. Hoe gaat dat in zijn werk?

Deze Corona-pandemie met zijn restricties brengt uitdagingen voor iedereen. Te druk, te stil, te veel afleiding of juist te weinig afleiding. Het kan je confronteren met dingen die je eerder kon vermijden, of je ervaart nieuwe problemen waar je mee aan de slag wilt. Of, dat kan ook, je ziet juist nieuwe kansen. Wellicht denk je er daarom over na om te starten met (loopbaan)coaching. Maar hoe werkt dat, coaching in Corona-tijd? Ik krijg er regelmatig vragen over en zet de meest gestelde hieronder op een rij. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met me op!

Gaat coaching door?

Dat is een makkelijke: Ja! Lopende trajecten gaan gewoon verder, nieuwe trajecten kunnen worden gestart.

Is de coaching in corona-tijd online of face to face?

Ik volg de richtlijnen vanuit de overheid. Omdat coaching geen contactberoep is, betekent dit dat ik zolang het nodig is online werk. Zodra de restricties afnemen, komt er ruimte voor enkele face to face afspraken per week, en nog water later kunnen desgewenst alle afspraken weer in mijn praktijk aan huis plaatsvinden.

Kan dat wel, online coaching?

Deze vraag begrijp ik heel goed, ik moest er zelf even aan wennen namelijk. Omdat mijn klanten door het hele land wonen, en soms ook in het buitenland, deed ik al een flink deel van de afspraken via Skype. Ik heb gemerkt dat het voor zo goed als alle vragen waar mensen mee bij mij komen prima werkt. Verwacht ik dat het niet gaat, dan geef ik dat eerlijk aan en verwijs ik je waar mogelijk door. (Ben je nieuwsgierig wat voor vragen mensen zoals hebben als ze bij mij komen? Kijk dan hier.)
Natuurlijk heeft online werken wat nadelen. Zo gaan bepaalde oefeningen makkelijker als je samen aan een tafel zit. Dat ondervang ik door net wat creatiever met andere oefeningen om te gaan en door vaker opdrachten per mail te sturen die we vervolgens samen kunnen bekijken. Zo kun je de tijd tussen twee afspraken nog wat meer benutten.

Wat vind je zelf van online coaching?

Online coaching is wat mij betreft in de meeste gevallen net zo goed als offline. Online is soms een tikje doelgerichter, aan de andere kant heeft offline het voordeel dat er geen scherm tussen zit wat het op een andere manier effectiever kan maken.
Het is uiteindelijk van de klant afhankelijk wat de meest passende vorm is. Zo is voor sommigen een reistijd van een uur een fijn schakelmoment, voor de ander kost dat simpelweg teveel tijd. Een kwartiertje tussen je voorafgaande meeting en een coachafspraak vind ik overigens wel heel belangrijk, zodat je toch even kunt schakelen tussen de twee en je met volle aandacht in de coaching bent. Zo hecht de een ook meer waarde aan het menselijke contact van een fysieke afspraak, waar voor de ander juist de iets grotere afstand die je online zou kunnen ervaren prettig is.
Als ik alleen nog maar online zou werken, zou ik de offline afspraken wel gaan missen, maar andersom is het inmiddels net zo goed zo.

Wil je meer lezen?

Hier vind je meer blogs met inzichten, tips en ervaringsverhalen. Ze gaan onder andere over sterke punten benoemen, persoonlijke effectiviteit (zoals makkelijker nee zeggen), perfectionisme, weggaan van de universiteit (na je PhD of postdoc) en wat je kunt doen als je collega een burn-out heeft. Natuurlijk vind ik het ook leuk als je me volgt op LinkedIn.

Kom je er alleen niet uit?

Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke ontwikkeling of (toekomstige) loopbaan? Of heb je last van stressklachten of een (bijna) burn-out? Ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

Foto Coaching in Corona-tijd: Mathilde Khoo via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *