Over groeipijn en geluk: levenslessen na mijn burn-out

Mijn burn-out ligt gelukkig al weer een tijdje achter me. De periode van ziekzijn en herstel was hard werken (lees hier: burn-out een cadeautje?) maar ik heb er ongelooflijk veel van geleerd. Ik merkte dat persoonlijke groei goed is, maar ook zorgt voor groeipijn. Want als oude inzichten niet meer bij je passen, moet je in je dagelijks leven de dingen anders gaan dóen. Je denkt na over hoe je het wel zou willen, je verandert stap voor stap je ingesleten gedrag en niet te vergeten: je interactie met je omgeving verandert soms ook. Een hele klus. Ergens hoopte ik dus dat ik voorlopig wel uitgeleerd zou zijn, en gewoon een tijdje op de cruise control kon gaan. Niets bleek minder waar… Levenslessen bleven op mijn pad komen!

Hoezo dan?

Het lukt me gewoon niet meer om sluimerende onvrede over kleine of grotere dingen langdurig weg te stoppen en te negeren. Ik weet namelijk wat het me oplevert als ik wel iets aan doe en wat het me kost als ik er niks aan doe. Intrinsieke motivatie op zijn best. En daar kun je nauwelijks voor wegkijken. Daarnaast heb ik veel meer vertrouwen gekregen in het feit dat ik mijn denkpatronen en gedrag kán veranderen. Dat betekent niet dat het altijd meteen lukt, maar wel dat ik er veel sneller mee aan de slag durf te gaan.

Perfectionisme als boycot

Zelfontplooiing staat, nog boven het krijgen van waardering, aan de top van de behoeftepiramide van Maslov. Maslov gaat er vanuit dat je pas aan vervulling van een behoefte toekomt als de onderliggende behoefte is vervuld. Mijn perfectionisme ging niet alleen om goed werk afleveren. Het ging vooral om waardering krijgen, om me daardoor geaccepteerd te voelen. Dat perfectionisme bepaalt inmiddels veel minder mijn leven. Daardoor is het krijgen van waardering ook een stuk minder belangrijk geworden. Ik accepteer meer en meer wie ik werkelijk ben en heb daar de waardering van anderen niet meer zo sterk voor nodig. Ik denk dat hierdoor als vanzelf (de behoefte aan) zelfontplooiing een belangrijkere plek in mijn leven is gaan innemen.

Wat ik eerder ook niet zag, is dat zolang je jezelf niet echt accepteert, de waardering van anderen, hoe veel en hoe groot ook, nooit genoeg is om dat gat te vullen. Brené Brown schrijft hier mooi over. Leestip!

Wat zijn dan die levenslessen?

Je vraagt je nu misschien af, welke inzichten deed ik dan op? Wat leerde ik? Ik zal er een paar noemen. Van tegeltjeswijsheden en ‘ik heb het je toch gezegd’ tot een beetje zweverig. Sommigen zijn nieuw voor me, van andere drong de waarheid nu pas écht tot me door.

Tijd is het schaarste dat je hebt. Er zitten 24 uur in een dag en 7 dagen in een week en je kunt je tijd maar een keer gebruiken. Ik probeer daar steeds bewuster mee om te gaan. Ik raak nog steeds weleens verloren op het Internet of een feestje dat ik niet leuk vind, maar kies er verder steeds vaker voor om te doen wat ik echt graag doe. Dingen die me gelukkig maken met de mensen van wie ik hou.

Hulp vragen is oké. Je wordt niet minder mens of minder sterk van hulp vragen. Het maakt het leven een stuk makkelijker en bovendien kan het de band met anderen versterken. Je laat namelijk een kant zien die een ander misschien niet kende, je deelt een ervaring en mensen vinden het bijna altijd fijn om een ander te helpen!

Een hoog salaris zegt niet alles. Natuurlijk is het belangrijk dat je de vaste lasten kunt betalen en nog wat van die dingen, dat voorop (een voorwaarde zelfs, zegt Maslov). En als je je werk geweldig vind is het misschien helemaal niet erg dat het veel tijd of energie kost. Maar als je je werk niet zo geweldig vind, of andere dingen eigenlijk nóg veel leuker? Je maandsalaris is een ding, maar wat is je uurloon als je kijkt naar de uren die je extra werkt, of de stress die je buiten werktijd hebt? Het geld dat je uitgeeft omdat je geen tijd hebt om bijvoorbeeld zelf de was te doen of je online miskopen terug te sturen? Minder salaris in een andere baan betekent nog niet dat je relatief niet meer verdient.

Nieuwe dingen leren is fijn! Ik deed een nieuwe opleiding, inclusief praktijkopdrachten, rijtjes stampen en een heus examen. Ik startte twee bedrijven (en stopte weer met eentje ervan omdat het ander zoveel meer voldoening geeft). Onderweg heb ik mezelf beter leren kennen, nieuwe vrienden gemaakt en dingen uitgeprobeerd die op mijn lijstje ‘misschien na mijn pensioen’ stonden. Wil jij ook iets nieuws doen? Go for it!!

Iemands feedback zegt ook altijd iets over die persoon. Ik geef een voorbeeld om dit iets inzichtelijker te maken. Toen ik ontslag nam liepen de reacties nogal uiteen: stoer, goed dat je dat doet, wil ik stiekem ook, zou je dat nou wel doen, dat moet je nooit doen… Ging dat over mijn keuze? Of veel meer over hoe die mensen tegen het leven en werk aankijken?

Zelf aan het stuur staan, zodat je zelf de regie hebt over je leven. Dat is voor mij niet alleen dat je zelf keuzes maakt in plaats van dat je anderen laat beslissen. Het is ook dat je je automatische piloot even uit kunt zetten. Dat gaat enerzijds om het afleren van gewoontegedrag. Maar meer nog om het herkennen van overtuigingen die je hebt, van die stemmetjes in je hoofd die zeggen hoe iets moet.

Persoonlijke ontwikkeling stopt niet. En zeker als de groeipijn weer even over is zou ik niet anders willen!

Wil je meer lezen?

Ik heb meer blogs gepubliceerd over loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en burn-out. Die vind je hier. Natuurlijk vind ik het ook leuk als je me volgt op LinkedIn!

Kun je wat hulp gebruiken?

Heb je vragen over jouw persoonlijke ontwikkeling of loopbaan? Heb je last van stressklachten of een (bijna) burn-out? En ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

Op deze pagina lees je meer over loopbaancoaching, burn-out coaching, mijn werkwijze en de achtergrond van mensen die met mij werken.

Ik hoor graag van je. Koffie en thee staan voor je klaar!

Foto “Over groeipijn en geluk: levenslessen na mijn burn-out” door Matt via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *