Op zoek naar je sterke punten, waarom en hoe?

Voor veel mensen een lastige vraag: waar ben ik goed in? En vaak nog een tikje moeilijker: waarin onderscheid ik me van anderen? Als het gaat over sterke punten kunnen allerlei vragen bij je opkomen en wellicht weet je niet waar je moet beginnen. Met dit stuk wil ik je graag op weg helpen. Wat wordt er precies bedoeld met ‘sterke punten’? Waarom is het belangrijk om deze te kennen? En hoe kom je erachter wat de jouwe zijn? Lees snel verder!

Sterke punten – drie soorten

Als het over sterke punten gaat, kunnen grofweg drie dingen bedoeld worden. Het eerste is wat ook wel persoonlijke kwaliteiten worden genoemd, of in het Engels self-management skills. Dit zijn dingen die van nature in je zitten, de eigenschappen die maken wie je bent. Meestal veranderen ze niet wezenlijk tijdens je leven. Voorbeelden zijn zorgzaam, assertief, vindingrijk, praktisch, opgewekt, serieus, analytisch, communicatief. Ezelsbruggetje: dit zijn meestal bijvoeglijke naamwoorden.

Dan heb je de vaardigheden , ook wel transferrable skills. Het zijn dingen die je kunt, omdat je ze hebt geleerd, op school, tijdens je studie etc. Het zijn activiteiten als modelleren, copywriting, ontwerpen, analyseren, presenteren, organiseren, netwerken, samenwerken (allemaal werkwoorden). Als je ergens talent voor hebt dan is het vaak makkelijker om een vaardigheid aan te leren en goed te kunnen, zoals bij piano spelen.

Tenslotte heb je nog kennis en interesses. Dat zijn dingen waar je verstand van hebt of veel van weet, uiteenlopend van programmeertalen, EHBO, duiksport, MRI scanners (dit zijn meestal zelfstandige naamwoorden).

Waarom zou je hiermee aan de slag gaan?

Een beter beeld hebben van je sterke kanten kan je veel goeds brengen. Door reflectie leer je jezelf beter kennen. Zo kun je betere keuzes maken als het gaat om je loopbaan, bijvoorbeeld het soort functie en het type bedrijf. Je weet dan op welke manier en in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt. Als jij heel zelfstandig bent, dan moet de functie niet al te veel directe aansturing hebben. En ben jij goed in de grote lijnen, dan is een super detaillistische baan niet echt iets voor jou (voor een pietje precies dan weer wél).

Je kunt dit onderzoekje ook gebruiken om een stageplek of afstudeerrichting te kiezen. Natuurlijk is het onderwerp belangrijk, maar mensen vergeten vaak dat de groep, het soort begeleider en het type werk ook meetelt. Kan je begeleider je een beetje loslaten, of heb je juist veel houvast nodig (dan moet zo iemand wel goed bereikbaar zijn). En wat voor sfeer is er in de groep? Individueel, prestatiegericht, gezellig, behulpzaam?

Ten slotte kun je beter uitleggen wat je wilt en waarom. Dat geeft je een enorme voorsprong in zowel netwerk- als sollicitatiegesprekken. Dat je iets goed kunt wil trouwens niet altijd zeggen dat je het ook leuk vindt, en dat laatste is wel een voorwaarde voor blijvend plezier en succes. Niet vergeten dus!

Hoe kom je erachter wat jouw sterktes zijn?

Zelfreflectie doe je vaak aan de hand van vragen. Als het gaat om sterktes zijn dat vragen als: Wat kon ik al goed als kind? Waar krijg ik complimenten voor? Waar krijg ik energie van? Wanneer ben ik ‘in flow’ en vergeet ik de tijd? Welk gedrag gaat vanzelf (je projectwerk goed plannen, mensen helpen, de stofzuiger repareren)?

Je kunt ook kijken naar elementen van je school, studie, hobby of bijbaan. Heb je met plezier in de horeca gewerkt? Dan ben je wellicht mensgericht. Uit behaalde successen, klein en groot, valt ook veel informatie te halen. Wat deed jij precies om dat succes te behalen, wat was het effect?

Mocht je je bewust zijn van wat je vervelend vindt aan anderen, of waar je stiekem een beetje jaloers op bent? Stop die eigenschap dan eens in een kernkwadrant. Het gedrag waar je je vreselijk aan ergert (je allergie, vakje linksonder) is vaak het versterkt – omgekeerde van iets wat je zelf goed kunt. En als je ergens jaloers op bent, dan is dat vaak het tegenovergestelde van jouw doorgeslagen kwaliteit (en een uitdaging om er een beetje van te leren, vakje rechtsonder). Je eigen kwaliteit staat, of komt uiteindelijk, in het vakje linksboven. Hieronder staan twee voorbeelden ter verduidelijking.

sterktes kwaliteiten vaardigheden kernkwadrant uitleg
sterktes kwaliteiten vaardigheden kernkwadrant uitleg

Hulp nodig?

Vrienden, broers/zussen, ouders, collega’s en begeleiders, ze kennen je vaak op verschillende manieren. En daar kun je mooi van profiteren! Vraag ze gewoon eens naar wat zij zien als jouw sterktes. Zelf vergeet je weleens dat dingen bijzonder zijn, omdat jij het zo gemakkelijk doet of van nature nou eenmaal ‘zo’ bent.

STAR

Tenslotte nog een laatste tip. Ken je de STAR methode al? Het is een goede manier om duidelijk aan anderen te vertellen over jouw sterktes en dat met een voorbeeld te onderstrepen. STAR staat voor situatie – taak – actie – resultaat. Soms is het best lastig om in een (sollicitatie)gesprek op goede voorbeelden te komen, dus bereid er altijd een paar voor. Een valkuil, zeker voor wetenschappers en onderzoekers, is om te vertellen vanuit de wij-vorm, in plaats van vanuit IK. In een wetenschappelijk artikel de gewoonte, maar bij een sollicitatie doe je jezelf zo echt tekort!

EXTRA: Perfectionisme

Loop je er weleens tegenaan dat perfectionisme je tegenhoudt om je werk effectief te doen, of zorgt het ervoor dat je jezelf voorbij loopt? Hier deel ik mijn persoonlijke struggles rondom perfectionisme, en ook hoe ik hier nu veel beter mee kan omgaan (incl. tips).

Wil je meer lezen?

Hier vind je meer blogs met inzichten, tips en ervaringsverhalen. Natuurlijk vind ik het ook leuk als je me volgt op LinkedIn!

Kom je er alleen niet uit?

Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke ontwikkeling of (toekomstige) loopbaan? Of heb je last van stressklachten of een (bijna) burn-out? Ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo’n gesprek is vrijblijvend en kosteloos en geeft je een idee hoe we met jouw vraag of doel aan de slag kunnen gaan. Je kunt daarna beslissen of je hiermee verder wilt.

Dit artikel verscheen eerder dit jaar in een iets gewijzigde vorm ook in Protatype, het magazine van studievereniging Protagoras, van de studie Biomedische Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Photo: Miguel Bruna via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *